Nieuwe verkeerssituatie Rijmenam-centrum

Naar aan leiding van de heraanleg van Rijmenam-centrum zijn er verschillende aanpassingen gebeurd aan de verkeerssituatie. We geven je graag een overzicht.

Parkeren

Er zijn verschillende grotere parkings bijgekomen. De bestaande parkings kregen een nieuwe verharding. Aantal plaatsen per parking:

  • Kloosterplein: 63 (2)
  • Ovonde: 15 (1)
  • Sint-Maartensberg: 11 (2)
  • Parking aan verbinding Korte en Lange Dreef: 18

Aantal parkeerplaatsen voor personen met een handicap staat tussen haakjes vermeld. Op parking Stationsplein is 1 plek voorzien.

Laadpalen voor elektrische voertuigen

  • Parking Stationsplein
  • Parking ovonde (voorzien in 2020)

E1-zone

Lange Dreef, Gemeenteplein, Brugstraat, Sint-Maartensberg en Dijleweg (vanaf Hogenopstal) maken deel uit van een E1-zone. Hier mag je enkel parkeren op de aangegeven plaatsen. Parkeren op fiets- en voetpaden is ten strengste verboden.

Blauwe zone

Om een betere rotatie te hebben, wordt de parkeertijd op de parkeerplaatsen in de Lange Dreef en de 4 parkeerplaatsen op het vernieuwde stuk Stationsplein beperkt en ingericht als blauwe zone (max. 2 uur parkeren met parkeerschijf).

Zone 30

De maximale snelheid in het centrum van Rijmenam werd eerder al aangepast. Alle straten tussen de Kruisstraat, Dijleweg en de brug over de Dijle zitten allemaal in de zone 30.

Fietsers en voetgangers

Fietsers moeten de ovonde volgen, net zoals de auto’s. Voor de veiligheid is er een verhoogd fietspad aangelegd. Fietsers en voetgangers hebben op de ovonde altijd voorrang op voertuigen die in of uit de zijstraten rijden. Op alle andere plaatsen met een gewone asfaltverharding zijn fietssuggestiestroken aangebracht. Dit om bestuurders duidelijk te maken dat ze rekening moeten houden met de zwakke weggebruikers. Voor het comfort van de fietsers zijn er op het Stationsplein en op Sint-Maartensberg nieuwe overdekte fietsenstallingen geplaatst. Verder staan er op verschillende plaatsen fietsbeugels. Als je vanuit het centrum richting Haacht of Boortmeerbeek fietst, moet je voor de brug oversteken naar het dubbelrichtingsfietspad van de Hollakenbaan. In het centrum zijn er overal nieuwe brede voetpaden.

Veiligheid schoolomgeving

Voor de verbetering van de veiligheid in de schoolomgeving, worden in de Kloosterstraat deze bijkomende maatregelen getroffen:

  • tussen de schoolingang en parking Kloosterplein komen er suggestiestroken;
  • in de Kloosterstraat en Sint-Elooisweg worden voor de schoolpoort twee Berlijnse kussens geplaatst;
  • het is niet meer toegelaten om vanaf het Kloosterplein met een auto tot aan de schoolpoort te rijden.

Eenrichtingsverkeer

De bestaande eenrichtingsstraten blijven behouden. Enkel de toestand aan het Stationsplein wordt aangepast. Zo kan je enkel het Stationsplein oprijden langs de Lange Dreef. Wegrijden doe je via de Sint-Jansstraat richting Lange Dreef of Hoogstraat.

Voor je reageert, lees hier onze spelregels!

Geef een reactie


ToekomstRijmenam.be is een website beheerd door de gemeente Bonheiden.

Ontwerp en programmatie door De Huzaren.