Vondsten archeologisch onderzoek Sint-Maartensberg

De archeologen hebben hun eerste bevindingen gedeeld. Over het hele traject (ca. 150 m) vonden ze recente “verstoringen”, veroorzaakt door oudere wegenwerken en afval: o.a. het skelet van een paard (“krenggraf”), glas, baksteenpuin en natuursteen.

Een meer spectaculaire vondst is de fundering van een oude kerkhofmuur, op ongeveer 1 meter van de huidige. Deze fundering bestaat uit grote blokken natuursteen, vermoedelijk Balegemse steen, waarmee ook de kerk is gebouwd.

De archeologen hadden verwacht hier enkel verstoorde graven tegen te komen, omdat er in de loop der eeuwen behoorlijk veel leidingswerken zijn geweest. Wat ze aantroffen was echter een stuk meer en beter bewaard dan gehoopt. Het is natuurlijk niet uitzonderlijk dat er tussen de oude en de nieuwe kerkhofmuur menselijke resten lagen. Het kerkhof was in het verleden een stuk groter.

In totaal zijn er 26 intacte en sober begraven skeletten gevonden. Er waren geen resten van knopen of haarspelden, wat het zeer moeilijk maakt om de ouderdom te bepalen. Vermoedelijk zijn ze ongeveer 300 jaar oud.

Alle sporen en vondsten werden in detail gefotografeerd, ingemeten op het terrein en meegenomen naar het labo, waar ze verder onderzocht zullen worden voor een sluitend verhaal.

(Bron en foto’s: ABO nv 2018)

Voor je reageert, lees hier onze spelregels!

4 Comments

 • Rudy Van Camp

  9 maart 2018

  Bedankt voor deze nieuwsbrief,
  Goed om weten dat de lente in het land is en dat archeologen hun ding kunnen doen.
  Maar geen woord over een timing. Wanneer begint de volgende fase? Vanaf wanneer is er terug verkeer (voetgangers, fietsers, auto’s) mogelijk in welke straten? Welke doorgangen worden kortelings afgesloten?
  Graag concrete en relevate informatie.

  Reply
 • Katleen Aems

  9 maart 2018

  Ik wil graag de vraag van Rudy bijstaan : Graag duidelijkheid over de timing aub.

  Reply
 • Verhuycjk Chris

  9 maart 2018

  Chris Verhuyck

  Ik sluit mij ook aan bij Rudy.
  TIMING ?
  Wanneer kan je terug via de Dijleweg naar Muizen om zo de drukte/files in Bonheiden centrum te vermijden ?

  Reply
  • Sven

   12 maart 2018

   Eveneens van mijn kant vraag rond timing. Er was aangegeven dat in de loop van Maart er terug doorgang zou zijn vanop de Dijleweg richting Muizen. Is dit nog steeds de intentie?

   Op de Dijleweg zijn zoals in eerder aangegeven berichten nog altijd schade aan de aangelegde opritten. Deze zijn niet gestabiliseerd waardoor ze overal verzakken. Worden deze opnieuw aangepakt tijdens de beplantingsfase?

   Reply

Geef een reactie


ToekomstRijmenam.be is een website beheerd door de gemeente Bonheiden.

Ontwerp en programmatie door De Huzaren.